Sertifioitu

 

Alkusivu
Lajikkeet
Sertifioitu
Sijainti
Varaa, Tilaa
Kuvia
Lainalaskuri
Muuntimet
Särkikylä
Suku
Linkit

 

Sertifioidut laatusiemenet

Sertifioitu siemen on siemenkauppalain mukaisesti viranomaisten tarkastama laatutuote. Se on läpäissyt monivaiheisen laaduntarkkailuketjun alkaen kesän viljelmätarkastuksista päätyen valmiista siemenerästä tehtävään laboratorioanalyysiin ja sen mukaiseen vakuustodistukseen siemensäkin kyljessä.

Ostaessasi sertifioitua siementä tiedät varmuudella mitä peltoosi kylvät:
 - elinvoimaista siementä, jossa on runsaasti vararavintoa kasvun varalle
 - tasalaatuista ja siten tasaisesti hyvin orastuvaa siementä
 - sadontuottokyvyltään tunnettua viljelyvarmaa lajiketta
 - puhdasta siementavaraa, jossa ei ole roskia tai vieraita lajikkeita
 - siemenerässä ei ole hukkakauraa
 - virallinen itävyysprosentti ja tuhannen siemenen paino vakuus-
    todistuksessa

Kylvösiemenen laatu on eräs tärkeimmistä sadon määrään ja laatuun vaikuttavista tekijöistä. Laadukas kylvösiemen varmistaa, ettei kasvin alkukasvussa menetetä hyvää lähtökohtaa. Jos alkukasvu on huono, ei sitä pystytä jälkeenpäin millään tempuilla kompensoimaan. Jos orastuvuus jää heikoksi ja kasvusto siten harvaksi, ei sille ole myöhemmin enää mitään tehtävissä. Suomen kasvuoloissa on tärkeää saada nopeasti aikaiseksi maan peittävä hyvä ja terve kasvusto. Sertifioitua siementä käyttämällä voidaan olla varmoja kylvösiemenen laadusta.

Suomessa esim. viljoilla sertifioidun siemenen käyttöaste on vain 30 prosenttia. Ilmasto-oloiltaan ja tuotantorakenteeltaan lähimpänä Suomea olevissa Ruotsissa ja Norjassa käytetään kylvöihin sertifioitua siementä 70 - 90 prosenttia, EU:n keskiarvo on noin 60 prosenttia. Vaikeissa kasvuoloissa ja Suomen kaltaisessa lyhyessä ja nopearytmisessä kasvukaudessa kylvösiemenen laadun merkitys korostuu. Vaikka EU:n myötä maatalouden suorien pinta-alakohtaisten tukien merkitys onkin korostunut, viljelijän kannattaa aina tavoitella määrältään ja laadultaan hyvää satoa. Taloudellisesti ajatellen kylvösiemenen laatu ei ole oikea kohde säästää.

Sertifioitu siemen tuotetaan kasvukunnoltaan hyvälaatuisissa pelloissa. Viljelyssä harjoitetaan tarkkaa lohkokiertoa ja seurantaa, ettei esim. eri ohralajikkeita viljellä samalla lohkolla peräkkäisinä vuosina. Sertifioitu siemen tuotetaan aidosta, puhtaasta, terveestä ja hyvin itävästä kantasiemenestä. Kasvustosta torjutaan rikkakasvit ja taudit ja perataan vieraat lajikkeet. Korjuussa siemenvilja puidaan ja kuivataan varovasti. Siemenet käsitellään koko korjuu- ja varastointiketjun erillään muista lajikkeista. Puimurit ja kuivurit puhdistetaan huolellisesti lajikkeen vaihtuessa. Siemenet lajitellaan huolellisesti, teetetään tarvittavat analyysit ja pakataan vakuustodistuksilla varustettuihin säkkeihin.

Sertifioidulla laatusiemenellä  --
     
Sinä korjaat runsaan ja arvokkaan laatusadon!